Vårt webbsidesystem har uppdaterats. Använd Glömt lösenordet?-funktionen för att få ett nytt lösenord. Din e-postadress är ditt användarnamn.

Nu i höst är det dags för körens 45-års jubileum! Reservera veckoslutet 16-17.11 om du vill delta. Mera information innom kort här och på Furahakörens Facebooksida.

 

Furaha betyder glädje på swahili. Vi vill sprida evangeliets glädjebudskap och inspirera till missionsarbete genom att framföra sånger från kristna kyrkor i hela världen. Furahakören grundades år 1974 och är en av Finska Missionssällskapets musikgrupper.

 

                              

SÅNGARE, SE HIT! Vill du sjunga om Gud på många olika språk? Gillar du att resa runt i vårt land, och även utomlands? Älskar du att träffa nya människor och att skapa musik tillsammans? Kom i så fall med och sjung i Furahakören! Vi övar INTE varje vecka, utan träffas ca 1 gång/månad för att öva och sjunga på olika tillställningar och i församlingar. Sångare från hela landet är hjärtligt välkomna med! Vi har höstterminens första övning lördagen den 7.9. i centrala Helsingfors. Vänligen kontakta mig för mera information och detaljerad tidtabell. Välkommen! 

ATTENTION SINGERS! If you like singing about God in many languages, relish the idea of traveling around the country and even to other countries, love meeting new people and making music together, then come sing with the Furaha choir! There are NO weekly rehearsals with Furaha, but instead, we meet about once a month to rehearse and sing at various events and churches. so singers come from all over the country! We will have the first rehearsals this fall on September 7th. Please contact me for more information and a detailed schedule. Looking forward to making music with you! 

 

Fiona Chow
furahadirigent@gmail.com

 

 

 

Program på kommande hösten 2019

Höstens schema:

Lö 7.9 Övning i Missionskyrkan (Observatoriegatan)

21-22.9 keikka i Vanda

Lö 5.10    11.00-15.00 övning på Tasaamo (Höyläämöntie 18 A 5, Helsingfors)

 

Tidigare evenemang

1917:

Lö 16.9. kl:9.40-12.00 Övning i Missionssällskapets utrymmen

Lö 16.9. kl:12.30-13.20 Uppträdande i Kampens köpcentrum

Lö 16.9. kl:14.30-18.00 Övning och talko i Missionssälskapets utrymmen

Sö 17.9. kl:14.30-18.00 Gudstjänst i Minttukirkko i Vanda

 

Lö 7.10. kl:15.00-17.00 Övning i Missionssällskapets utrymmen

Lö 7.10. kl:17.00-19.00 Medverkan på Keswick-möte

 

Fre 13.10. kl:18.00-21.00 Övning i Missionssällskapets utrymmen

 

Fre 17.11. kl:17.00-21.00 Uppträdande på Israel-möte i Andreaskyrkan

Lö 18.11. kl:10.00-15.00 Övning i Missionssällskapets utrymmen

 

Lö 9.12. kl:10.00-15.00 Övning i Missionssällskapets utrymmen

Lö 9.12. kl:18.00-21.00 Uppträdande i Redeemed Christian Church of God i Esbo

 

To 14.12. kl:17.00-20.00 Uppträdande med julsånger i Gamla kyrkan

 

 

 

Furahas sommarläger

Den 18.-20 augusti höll kören sitt sommarläger, även denna gång på Sjömansro I Lappvik. Trots att vädret var kallt och ruskigt var stämningen på topp uppe på bastulaven och runt matbordet.

Att öva och sjunga ett helt veckoslut kan vara krävande, men det är också mycket roligt, speciellt när vi får nya, spännnande och vackra låtar av Fiona. Vi sjöng låtar bl a på estniska, olika afrikanska språk, hebreiska, svenska och engelska.

Morgon och kväll höll olika korister andakt. På lördagseftermiddag hölls valmöte och kören fick några nya styrelsemedlemmar och en ny ordförande i Nina Forss.

Tatjana Meyer såg till att vi inte behövde gå hungriga genom att laga delikat mat åt oss.

Ett värdefullt inslag under lördagen var när kören fick lyssna till Tatjana Meyer och hennes berättelse om när hon var som volontär på Mercy Ships, en internationell organisation som äger världens största, kristna privata skepp som ger humanitär hjälp, så som gratis sjukvård.

Sjömansro är ett fantastiskt ställe, och vi hoppas på att få ha vårt sommarläger där även nästa år. 

 

Finlandsvenska ekumeniska kyrkodagar och Finska Missionssällskapets tvåspråkiga fest i Åbo

Fredagen den 19 maj begav sig kören i väg till Åbo. Vår första anhalt var Radisson BLU Hotell Marina Palace. Vi övade och efter övningen åt vi lunch på hotellet.

På kvällen uppträdde kören på de finlandssvenska ekumeniska kyrkodagarna på hotellet. Det var första gången Finlands ekumeniska kyrkodagar ordnades på svenskt håll. År 2017 har det förflutit 500 år sedan reformationen startade och 100 år sedan Finland blev en självständig nation. Det är också hundra år sedan Ekumeniska Rådet i Finland bildades. Det fanns alltså många anledningar att samlas.

Temat för de gemensamma kyrkodagarna var således Nåd 2017! Reformationen 500 år. Biskop Björn Vikström delade med sig av sina tankar kring temat “Nåd för nya världar. Vad betyder nåd idag för oss?”

Konferencieren frågade Fiona Chow vad nåd är för henne som körens dirigent. Hennes svar var att nåd är när koristerna dyker upp i rätt tid, med de rätta noterna och gärna med deras kördräkter. Nåd är att leda en grupp av individer från olika länder med olika språkbakgrunder, som kollektivt väljer att kommunicera och förstå varandra, så väl som att göra vacker musik tillsammans.

Fiona tillade också att nåd är att leda en kör, och att förtrösta på att Gud kommer att ta över, även om hon själv aldrig tyckte hon var som klippt och skuren för att vara dirigent. Hon är så bra, körens dirigent!

Det var välsignat att få vara med och sjunga och speciellt att få leda människor in i lovsång då vi tillsammans sjöng “Helig är Guds lamm”. Efter samlingen och kvällsmålet på hotellet åkte vi till lägergården Heinänokka för att övernatta där.

Den här dagen var en stark påminnelse till mig om att vi behöver varandra inom Kristi kropp, men fram för allt behöver de som ännu inte känner vår Herre, se att vi älskar varandra, är enade och förmår samarbeta över samfundsgränser.  Jesu “överprästerliga bön” i Joh 17:20-23 kom till mig: ”Men jag ber inte bara för dem, utan också för dem som kommer att tro på mig genom deras ord . Jag ber att de alla ska vara ett, och att de ska vara i oss liksom du, Far, är i mig och jag i dig. Då ska världen tro att du har sänt mig. Och den härlighet som du gett mig har jag gett till dem, för att de ska vara ett liksom vi är ett: jag i dem och du i mig, så att de är fullkomligt förenade till ett. Då ska världen förstå att du har sänt mig, och att du har älskat dem så som du har älskat mig.” 

På lördag morgon åt vi ett gott morgonmål på lägergården. Sedan åkte vi iväg till Åbo konserthus. Där deltog Furaha i kavalkaden “Toivon tie”, “Hoppets väg”, för att fira Finska Missionsällskapets musikarbete som bedrivits i femtio år. Det var en festlig kavalkad med musik och sång av Safarikören, Amani, Jakaranda, Cumina, Markku Perttilä, Pekka Simojoki, och dans av grupperna Xaris Finland och Xaris Kids. Konferenciererna Päivi Mattila och Markus Bäckman berättade och illustrerade med humoristiskt tal och bilder FMS.s musikarbete genom historien emellan musikinslagen.

Musikarbetet och dess historia illustrerades också med hjälp av Unelma, som spelades av Nora Nyman. Unelma upplever att hon blivit kallad till missionsfältet, men rädsla och känsla av otillräcklighet upptar hennes inre. Pekka Simojoki sjunger för henne “Liekkilaulu”, och motståndet inom henne smälter. Hon beger sig ut på missionsfältet.

En minnesvärd helg för mig och jag vågar påstå, för de andra körmedlemmarna också.

 

Körens Rysslandsresa

Den 20.4-24.4 gjorde kören en resa till Ryssland och städerna Viborg och St Petersburg. Vi anlände till Viborg på torsdag kväll. Där checkade vi in på Hotel Druzhba och gick sen och lade oss.

På fredag morgon begav vi oss på sightseeing i östra Viborg. Körens sekreterare Niina Kallio fungerade som guide.

På eftermiddagen övade vi I Petrus-Paulus kyrkan, en församlingskyrka för den Ingermanlands evangelisk-lutherska kyrkan i Viborg. Församlingens kyrkoherde berättade åt oss om kyrkans historia och arbete. Sedan övade vi för kvällens konsert.

Efter övningen besökte vi skyddshemmet Dikoni, som drivs av den Ingermanlands evangeliska-lutherska kyrkan. När vi anlände stod flera söta barn och viftade ivrigt I fönstren. Dikonis verksamhetsledare Viktoria berättade om arbetet på Dikoni.

Vi höll en workshop med barnen på skyddshemmet. Vi sjöng och dansade tillsammans. Skyddshemmet har 27 barn, och de flesta av dem var med oss den här eftermiddagen. De äldre barnen sjöng för oss några sånger.

Det var verkligt berörande att se hur barnen visade varandra omsorg och kärlek och den glädje de hade smittade av sig. Det var en påminnelse om att fast du har det svårt, kanske någon sårat dig, i de här barnens fall deras föräldrar, så kan du glädjas över stunden här och nu. Barnen är vittnesbörd på Herrens kärlek och trofasthet.

Furahakören ville understöda det viktiga arbete som görs på Dikoni och därför fick varje resenär ta med sig en egen gåva. Efter en oförglömlig gemenskap med barnen och en god middag på Dikoni gick vi till Petrus-Paulus kyrkan och övade lite till och sedan höll vi en konsert där. Det är alltid roligt att som körsångare se åhörare som lever med i sången och musiken. Så gjorde de som deltog i den här konserten. Det ger kören energi och hjälper den att sjunga bra. 

På lördag morgon var det dags för sightseeing i västra delen av Viborg. Även idag fungerade Niina som utmärkt guide. Vilken upplevelse att se Viborg! Så många byggnader som en gång varit mycket vackra, men som nu är förfallna. Hur skulle staden se ut ifall den ännu var en del av Finland? Det är fint att Viborgs slotts torn och tak som bäst renoveras, fast för oss innebar det då att vi bara kunde se lite av tornet som var övertäckt.

Efter sightseeingen var det lunchdags på hotellet. På eftermiddagen fortsatte kören sin resa med tåg till St Petersburg. Efter att ha checkat in på Station Hotel M19 for vi till en restaurang som heter Teremok för att äta middag.

På kvällen for en del på Opera La Traviata, en del balletföreställningen Little Humpbacked Horse och några andra spenderade kvällen hos missionärerna Anu och Petteri Mannermaa.

På söndag morgon begav vi oss med buss och metro till Sankt Anna kyrka. Där deltog vi med sång i en engelsk gudstjänst. När jag steg in i kyrkan kunde jag inget annat än gapa. Kyrkan skadades allvarligt I en brand år 2002. Då var kyrkan en nattklubb. Nu är grunden, taket och fasaden reparerade men inne I kyrkan är det svart. Vi gick upp genom den brandskadade kyrkosalen till andra våningen där gudstjänsten hölls i ett litet utrymme.

Från Sankt Anna kyrka promenerade vi till Sankta Maria kyrka, domkyrkan för Ingermanlands evangelisk-lutherska kyrka. Det är en mycket vacker kyrka, som under sovjettiden var en plats för bl a en djurutställning. Där bjöds vi på en fantastisk lunch och fick info om missionsarbetet i Ryssland av Christina Heikkilä, som arbetar som kyrklig koordinator i Estland och Ryssland. Vi övade i kyrkan.

Innan gudstjänsten fick kören träffa Anu och Petteri Mannermaaa. Anu arbetar som bibelöversättningskonsult på Wycliffe bibelöversättare och även på SIL, en internationell trosbaserad organisation som arbetar globalt med att utveckla språksamhällen. Petteri arbetar som hjälppräst och studerar ryska. Deras berättelse var en påminnelse om Guds trofasthet och att han vet till vad han förbereder oss människor, han ser den stora bilden, vår framtid. Efter gudstjänsten åt vi middag på Marketplace.

Något som är väldigt roligt med Furaha är att vi sjunger på många olika språk. I Ryssland sjöng vi på engelska, hebreiska, koreanska , zulu, swahili och förstås ryska.

På måndag efter morgonmålet var det dags för en hop-on hop-off-buss-tur I St Petersburg. Efter att ha sett mäktiga, vackra byggnader, palats och kyrkor, däribland förstås Eremitaget, så blev nog Helsingfors rätt minimalistisk i mina ögon.

På eftermiddagen checkade vi ut från hotellet och påbörjade vår resa hem till Helsingfors. Det var en väldigt lyckad och fin resa!

St Petersburgs kyrkor och katedraler som under sovjettidens förföljelser fungerade som annat än kyrkor, gjorde starkt intryck på mig. Förutom de kyrkor vi var till, är Kazan katedralen värd att nämnas. Den är St Petersburgs huvudkyrka och fungerade som ett pro-marxistiskt museum för religion och ateism, innan den återgavs till den ryska ortodoxa kyrkan. En stark påminnelse om att det att vi får utöva vår tro, är inget ta för givet.

 

Välgörenhetskonsert i New Life Church

Annandag påsk höll kören en välgörenhetskonsert i New Life Church till förmån för flyktingarbetet i Jordanien. Det här var ett behövligt genrep inför vår Rysslandsresa. Vi sjöng flera sånger på ryska. På repertoaren fanns också sånger på hebreiska, nepalesiska, swahili, koreanska, engelska, svenska och finska. Finska Missionsällskapets dansgrupp Xaris dansade till en av sångerna. Så gott det är att ära Gud med sång och dans!

 

Keikka i Borgå Domkyrka 

Den 26 mars besökte Furhaha Borgå svenska församling. Kyrkan var full av människor eftersom konfirmanderna var med och deltagarna på ett barnläger var med och deltog på olika sätt. Barnen var med i processionen, läste förbön och hängde upp äpplen för alla barn som var döpta. Finns det något hjärtligare än barn som stammande och med långa pauser läser upp en förbön, så säg. Furaha hade förmånen att lära ut en av de psalmer i psalmbokstillägget som kören har bandat in. 

Efter gudstjänsten sjöng kören under missionslunchen i församlingshemmet. 

 

Gospel Flow IV

Den 17- 19 Mars ordnades evenemanget Gospel Flow med gospelartisten Ray Sidney för fjärde året i rad i Finland. Som arrangörer fungerade Borgå stift, gospelkören His Master´s Noise och Furahakören. I år bestod kören av ett 80-tal sångare.

På fredag hölls första övningen med förväntansfulla sångare i Finska Missionssällskapets kyrksal. Ray Sidney var, som alltid, mycket inspirerande med sin rättframma tro och brinnande iver att föra fram det glada budskapet genom gospelmusik. Gospel betyder evangelium, "glatt budskap". 

Nästa övning hölls på lördag morgon. På eftermiddagen var det dags för en flash mob i Kampens köpcentrum. Under det sex minuter långa gospel medleyn hann många förbipasserande stanna upp och lyssna. Jag har fått höra deltagare säga att det här var helgens höjdpunkt. 

På söndag morgon deltog Furahakören och några från projektkören i en tvåspråkig gudstjänst med namibiskt tema i Gamla kyrkan. Det var ett välsignat tillfälle. Som tema var mission och reformationes tanke att var och en ska kunna få läsa Bibeln på sitt eget språk. Att se afrikanska gästers glädje när gudstjänsten var slut och Furahakören stod vid utgången och sjöng på swahili, var glädjande.

Helgen avslutades med en konsert med Ray, Gospel Flowkören och Gospel Flow band i Gamla kyrkan. Salen fylldes nästan till brädden av deltagare. Edith Kortekangas fungerade som talare och hennes budskap om Maria vid Jesu fötter var något för var och en att ta till sig. Vi får komma som vi är till Herren. 

Under sin vistelse i Finland besökte Ray också olika skolor och undervisade och musicerade tillsammans med elever. Med sig hade han även i år den eminenta lovsångsbandledaren Edward Rosquillo från Filippinerna. 

Det var inget tvekan om att det var Jesus som stod i centrum för hela helgen. Dylika evenemang med Gospelns förlösande budskap behöver vi i Helsingfors och i Finland! 

Vill rikta ett stort tack till Gospel Flows planeringsgrupp som bestod av Furahakörens dirigent Fiona Chow, Furahakörens sekreterare Niina Kallio, Carre Lönnqvist, kordinator för mångkulturellt arbete i Johannes församling, Furahakörens förra dirigent och Borgå stifts musiksekreterare Jan Hellberg och His Master´s Noise dirigent Simon Djupsjöbacka.

"When praises go up, blessings come down" / Ray Sidney

 

Flash moben i Kampens köpcentrum

 

 

Furaha goes Österbotten 6 – 8 januari 2017

 

Någon vecka före jul fick jag frågan om jag ville skriva några rader om Österbottenkeikkan. Det tyckte jag att jag nog kunde. När det sedan var dags för keikkan och dags för att skriva om veckoslutet konstaterade jag: det blir nog inte bara några rader. I min väderleksdagbok för 3 år framåt har jag 8 rader att skriva om varje dag på. Speciellt fredagen blev väldigt förkortad i den så det är bra att jag kan skriva lite mera om veckoslutet på Furahakörens hemsida.

Denhär gången satt vi ca. 6½ timmar på Onni-bussen. Det var inte det varmaste så jag var glad över filten som jag köpte från IKEA dagen före. Jag satt på övre våningen och hade is på insidan av fönstret. Termometern ute visade – 17 grader.

Vi kom fram till Vasa 23-tiden på kvällen och fick ett varmt mottagande av missionssekreteraren i Vasa församling, Martin Sandberg. Han hämtade upp oss med en minibuss och Gina, projektsekreterare för invandrararbete, Vasa kyrkliga samfällighet väntade också på oss med en varm bil. När vi kom fram till Alskathemmet väntade kvällste.

 

Fredag:

Efter en något kortare natt var det dags för frukost redan kl. 7. Kl. 8 hämtade Martin oss från lägergården och skjutsade oss till Sundom kyrka. Jag blev glad över att se att missionen var så tydlig i kyrkan. Genast när man kom in till kyrkan fanns en klar och tydlig affisch om församlingens missionsprojekt. Efter högmässan var det dags för kyrkkaffe med missionsinformation.

Efter kyrkkaffet var det dags att åka in till Vasa centrum. Dags för gudstjänst i Trefaldighetskyrkan. Kyrkkaffe och missionsinformation. Både i Sundom och i Trefaldighetskyrkan hade gamla Furahor dykt upp för att lyssna och sjunga med.

Middag på stan. Kotipizza enligt eget val.

Efter ett kort besök i den lokala Alepan gick färden vidare till Smedsby församlingsgård. Där tackade Martin för sig och Korsholms församling tog över skjutsen.

När man har sjungit med i Furaha under många år har man hunnit besöka många församlingar flera gånger om. Kören har besökt både Sundom, Vasa och Korsholm tidigare så det var bekanta platser. Men av olika orsaker kommer man ihåg en del keikkor bättre än andra. I Smedsby församlingsgård fylldes jag av tacksamhet till Gud. Tacksamhet över Hans godhet över kören, hans verk, och tacksamhet till alla korister som sjunger i kören. Utan er korister skulle vi inte ha någon kör.

De vackraste julsångerna i Smedsby församlingsgård blev en perfekt avslutning på dagen. Jag fick sjunga diskantstämman i några sånger. Och jag fick också sjunga en av mina absoluta favoriter bland julsångerna. Pekka Simojokis ”Tulkoon joulu”, den här gången på svenska.

Dags för kvällste på Alskathemmet.

 

Lördag:

God frukost. Damerna hade bastu på förmiddagen. Sen var det dags för andakt och övning.

Vid lunchen var det dags för en tävling. Undertecknad hade bakat pepparkakor med en speciell kryddning, nämligen lakrits. Ingen gissade rätt, så jag lottade ut priset.

Efter middagen var det dags att åka iväg till Korsholms församlingshem. Vi deltog under KU´s julfest. Kvällens huvudtalare var Leon Jansson, tidigare ordförande i Furahakören. I slutet av tillställningen tackade kyrkoherde Bernt Berg för sången och meddelade att alla som deltagit med sång, tal eller hjälpt till i köket skulle få en gåva som tack. Vi fick varsin bricka med Korsholms kyrka på. Före vi for från församlingshemmet fick vi en paj med oss till kvällsbit.

Tillbaka till Alskathemmet. Nu fick herrarna bada bastu.

 

Söndag:

Dags att packa ihop och ta farväl av Alskathemmet. På vägen till Korsholms kyrka körde vi en liten omväg över Replotbron. (Finlands längsta bro ☺ ) Det var inga problem att åka över den. Om jag kommer ihåg rätt var vindhastigheten 0 m/s. Gudstjänst med kyrkkaffe. Vi tackade Korsholms församling för att vi fick komma och Martin tog över skjutsen igen.

Dags för vår sista keikkan för helgen på Brändö. Det var den internationella församlingen som hade gudstjänst så allt gick på engelska. Efter gudstjänsten fick vi ännu mera mat.

Dags att lämna Vasa och Korsholm för denhär gången. Martin önskade oss en trevlig resa, Guds frid och välkomna tillbaka. Vi överlämnade en gåva som tack för skjutsen och all service.

När vi stod och väntade på Onni-bussen fick vi reda på att det hade blivit lite fel på en av Onni-bussarna så vi fick åka Vasabussar till Tammerfors och byta till Onnibus där. Vi fick en svenskspråkig chaufför och en hjälpchaufför från Onnibus, båda med bra humor. Det fanns inget wc-papper i bussen så vi tog en paus i Jalasjärvi för att köpa hushållspapper. (Det fanns inget wc-papper där vi stannade.)

Vi kom så småningom tillbaka till Helsingfors. För egen del kom jag hem trött, men med ett stort leende på läpparna. Ett veckoslut fyllt med skratt och härlig körgemenskap var över. Under veckoslutet bestämde jag mig för en sak. Jag åker med till Ryssland!

Tack himmelske Far för Furahakören.Tack för alla korister och för att du för oss framåt. Tack för förmånen att få vara med och sprida glädjen och budskapet om Dig.

Ett stort TACK till Vasa och Korsholms församlingar för ert varma mottagande.


Nina Forss

 

Keikka i Redeemed Christian Church of God 

Den 10 december hade kören ett framträdande i församlingen Redeemed Christian Church of God i Esbo. Temat för kvällen var "En kung är född" och det glädjefyllda budskapet förmedlades genom predikan och sång av bl a församlingens egna kör. Den afrikanska kören visade vad det innebär att hängivet lovprisa Gud. Det var en välsignad kväll!

 

Gudstjänst i IEC

I november deltog kören i en gudstjänst i International Evangelical Church. Denna gång fick församlingen vara med och sjunga en del. Det var speciellt att få sjunga Hosianna på engelska.

 

Inbandning för det nya psalmbokstillägget

Den 17 september hade kören förmånen och äran att banda in tre sånger för det nya psalmbokstillägget. Sångerna som spelades in i Snappertuna kyrka kommer att spelas under YLE:s radioandakter. Då kommer lyssnaren att få höra språk som zulu och shona.

 

Keikka i Hangö

4 september var det dags för höstens första keikka. Garden party vid prästgården.

Vi besökte det härlig prästparet Anders och Ebba Laxell som öppnade sitt hem och sin gård för oss och för församlingsborna.
När vi kom dit fick vi kaffe och paj. Vi övade och sedan var det dags för mat, musik och kaffe med kaka. Thai-maten var verkligen god!

En orsak till att vi besökte Hangö var för att träffa Anna-Lena Särs, FMS missionär i Senegal. Hon hade varit hemma i Finland i sommar och har då besökt sina understödjande församlingar i Borgå stift.

Anna-Maria berättade om sitt arbete i Senegal, vi sjöng våra egna sånger och även sånger från det nya psalmbokstillägget tillsammans med församlingen. Det var härligt att få sjunga Tore w. Ass Helig tillsammans med församlingens gospelkör.

Dagen påminde mig om Hebr. 13:1-2 där det står: Håll syskonkärleken levande. Glöm inte bort att visa gästfrihet, för genom gästfrihet har några fått änglar till gäster utan att veta om det.

 

Furahas sommarläger 21.7-24.7

Så var det dags igen. Körens sommarläger.

För andra året i rad hölls sommarlägret på Sjömansro i Lappvik. Nya och gamla korister fick chans att lära känna varandra under några fina sommardagar.

För flera i kören var det äntligen dags för sommarens första dopp i havet, med en varm och skön bastu som väntade efteråt.

Förutom en hel del sång hade vi också tid för bärplockning, paddling samt roliga och intressanta diskussioner in på natten.

Som traditionen bjuder höll kören sitt valmöte under sommarlägret. Under valmötet valdes ny styrelse och några stadgar ändrades.

Något som verkligen uppskattades under lägret var den mycket goda och mättande maten, tillagad av Tatjana Meyer, som vi bjöds på.

 

Högmässa i Sibbo församling och missionslunch 

I slutet av maj deltog kören i högmässan i Sibbo församling. Vi sjöng också under missionslunchen efteråt. Då fick vi även bekanta oss med arbetet bland funktionshindrade som församlingen understöder i Dessie-området i Etiopien. 

 

Välgörenhetskonsert 

Den 27.5 deltog kören i en konsert till förmån för Bondoaid, en kristen organisation som bedriver välgörenhet i Kenya. Vi fick höra mycket om detta småskaliga men välfungerande missionsarbete. Det var trevligt att även få sitta och umgås och äta delikat sukuma wiki. Flera av koristerna kunde efteråt konstatera att det kändes meningsfullt att vara med.

 

Vårkonsert

Lördagen den 15 maj höll kören en konsert i Kasbergets kyrka. Även om publiken var fåtalig var det en bra stämning under konserten, och kören fick positiv feedback från flera ur publiken. Det är alltid roligt när en körmedlem framför en bra presentation av kören och så gjorde dagens speaker Ilkka Haukilahti. 

 

Gospelhelg 

Kören hade förmånen att arrangera evenemanget Gospel Flow den första helgen i mars.  På fredag kväll och lördag för-och eftermiddag hölls en workshop i gospel som drogs av gospelsångaren Ray Sidney. På lördag kväll fick projektkören på ett 40-tal personer presentera vad den hade lärt sig under helgen. På söndagen sjöng några från projektkören i Andreaskyrkans gudstjänst.

Det var tredje året i rad som Gospel Flow ordnades med Ray i Helsingfors. Glädjen var påtaglig bland åhörarna som sjöng med och dansade.

Gospel betyder evangelium som i sin tur betyder "glatt budskap". Furaha betyder glädje på swahili. Tillsammans visade sig gospel och Furaha bli en lyckad kombination.

Ett stort tack till den huvudansvariga, körens eminenta dirigent Fiona Chow, som arbetat hårt för att ro i land detta projekt!

 

En helg i Västra Nyland

Lördagen den 21.11 hade kören en middagskonsert i Pojo församlingshem. Evenemanget gick under namnet Mat & Misson & Musik. Anna Maria Böckerman gjorde en utsökt middag med för-, huvud- och efterrätt. Konferencieren Niina Kallio behandlade temat mission med att berätta om sin tid som kulturproducent i Tanzania och om Karis-Pojo svenska församlings missionsarbete i Etiopien och Senegal.

Förutom kören, bjöd Peregrinus-kvartetten på ett vackert musikaliskt inslag. På söndagen deltog Furaha i gudstjänsten i Karis kyrka.

 

Gudstjänst i Andreaskyrkan 18.10

Furahakören var med och inledde ansvarsveckan i en familjegudstjänst tillsammans med Missionskyrkan och Helsingfors Babtistförsamling. Denna gång ledde kören lovsången, vilket var en fin upplevelse.

 

Sommarlägret 20-23.8

I år hade Furaha glädjen att för första gången få hålla till på Sjömansro i Lappvik och ha sitt läger där. Ett trettiotal sångare dök upp till den rofyllda och idylliska platsen vid havet.

Vi övade in en ny repertoar, hade lekar, paddlade kanot och badade bastu. Körens eminenta dirigent fick lära sig att en bastukväll vid havet innebär att man inte nöjer sig med bara ett bastubad, utan flera, som därtill åtföljs av friska kallbad i havet.

På lördagens valmöte valdes nya medlemmar i styrelsen samt ordförande. Körens planerade Asienresa och den nya dräkten behandlades även på mötet.

Vädret var alldeles fantastiskt och stämningen fin. Dessa dagar var betydelsefulla för gemenskapen inom kören.


 

 

Missionsfesten i Esbo

Den 6-7.6 deltog Furaha i Finska Missionssällskapets missionsfest Tillsammans på Kungsvägen. På lördagen sjöng kören en del egna sånger under en samling. Söndagen inleddes med sing-in tillsammans med kören och senare under dagen var den med i en radiogudstjänst i Esbo domkyrka. Den här helgen sjöng kören på 10 olika språk, bl a på zulu, hebreiska och koreanska. 

 

Välgörenhetskonsert i Andreaskyrkan

Den 18.4 höll kören en välgörenhetskonsert i Andreaskyrkan till förmån för projektet Combat malaria. 

 

Högmässa i Johannes församling

Söndagen den 12 april deltog vi i högmässan i Johanneskyrkan. Efteråt hade vi en samling med den kommande sommarens konfirmander. Carre Lönnqvist från FMS berättade om den mission Johannes församling bedriver. Kören lärde konfirmanderna ett par sånger från dess repertoar. 

 

Keikka på kulturcentrum Caisa

Årets andra keikka var den 21.3 på kulturcentret Caisa i Helsingfors. Det var en lyckad konsert där vi sjöng sånger på många olika språk, bl.a. kinesiska, hebreiska, swaili och engelska.

 

Övningstillfällen

Vi hade en övningsdag den 7.3 och en kväll den 20.3 i första hand för följande keikka som är den 21.3, men också för kommande evenemang under våren. Det var två bra övningar som gjorde oss säkrare på sångerna men som också förde oss närmare som kör.

 

Årets första övning och högmässan i Esbo domkyrka

Lördagen den 31.1 träffades vi för att ha årets första övning. På förmiddagen hade vi en trumworkshop med Toivo Hellberg och Anton Westerlund. Efter lunchpausen tog vi itu med sångerna. FMS har nu sitt fokus på Asien och således har Furaha också på sin repertoar en del asiatiska sånger.

På söndagen deltog Furaha i huvudhögmässan i Esbo domkyrka. Efteråt var det kyrkkaffe och kören sjöng även vid det här tillfället några sånger. Den här dagen inleddes insamlingen Gemensamt ansvar för krisdrabbade områden, vilket togs upp under kyrkkaffet. Kören fick mycket positiv feedback från hjärtliga församlingsanställda och medlemmar.

 

Decembers julkeikkor

Vi hade förmånen att få sjunga julsånger vid ett flertal gånger under december. Vi började de facto redan i slutet på november närmare bestämt på lilla jul, då vi samlades till en övning för att öva julsånger till våra många julkeikkor vi skulle få ha i december. Vi hade också en övningsdag i december för att riktigt få julsångerna att sitta.

Först var det finska missionssällskapets satsning för de vackraste julsångerna i kampen och på järnvägsstationen. Där Furahakören fick sjunga i kampen några vackra julsånger under en timme. Det var en trevlig stund då många fick höra oss sjunga då många var på vägghem från jobben.

Ungefär en vecka senare fick vi delta i ett det vackraste julsångerna evenemang som Petus församling ordnade i Hoplax kyrka. Det samlade en del människor trots att det var en vardagskväll mitt i december.

Redan följande dag fick vi sjunga igen, den här gången på julfesten för alla som jobbar på finska missionssällskapet både för finska och svenska sidan.

Alla tillfällen verkade vara uppskattade av publiken och det var även roligt och givande för oss som sjöng.

Vi vill önska alla i Furaha och alla furahavänner en Fridfull Jul och ett Välsignat Gott Nytt År 2015!

15.11.2014 40-års jubileum

Vi började kl 10 i Munkshöjdens kyrka med övning inför konserten vi hade på efermiddagen. Konserten var kl 15 och det hade samlat en liten åhörarskara som verkade tycka om det de fick höra. Vi hade även syskonen Romberg som gästartist.Efter konserten avnjöt vi en god festmåltid till trevligt program och samvaro. Dagen avslutades med en mässa med furahasånger.

Det var en lång dag, men mycket rolig och intressant där gamla furahor träffad varandra och de som nu sjunger i Furaha. Det är något speciellt med jubileum. Vi får tacka Herren för dessa 40 år och be om många välsignade år till.

25.10 Övningsdag

Vi hade en fin övningsdag, där vi övade sånger till jubileet. Förra dirigenten Jan var också med för att lära oss gamla furahasånger. Det var kul, många nya språk och ord men det är det som gör Furaha.

 

10-11.10 Övningen

Vi hade en fin övning, där vi övade sånger till jubileet. Vi hann även umgås, vilket skall få vara en del av Furaha. Vi fick även se ett roligt men informativt skådespel där vi fick veta mera om vad Furahakören är. Vi hade även glädjen att få ha med någon ny sångare och de nya som kom med i september kom även den här gången vilket är trevligt. Vi får tacka Herren för nya sångare och att Furaha får leva vidare.

Missionsfesten i Vasa 6-8.6 2014.

I början på juni samlades många människor från olika delar av Finland till FMS:s Missionsfest i Vasa för att få höra lite om hur det är på missionsfälten runt om i världen. Andra viktiga inslag är förståss gemenskapen och sången och musiken och det stod bland andra Furahakören och Loruvani Choir för.

Från Furahas sida var det 19 vuxna och 9 barn som hade möjlighet att vara med på missionsfesten. Så vi blev en liten men representativ kör. Vi sjöng vid ett flertal tillfällen både som ledare vid allsånger men också mera traditionellt uppträdande. Våra sånginslag välkomnades av publiken.